Úpravy r.2025
Se stávající udírnou jsem max spokojen....vyudilo se tam už kila klobás, masa a ryb, udírna šlape jak hodinky. No ale jak říká básník "čas oponou trhnul a změněn svět " a tak se stalo i s mou udírnou. Doba jde mílovými kroky dopředu a co je dnes nové, je zítra zastaralé a v pozítří muzejní kus... (s nadsázkou, samozřejmě). A tak se stalo, že jsem se rozhodl svou zánovní udírnu upgradovat.... Vložil jsem do ní elektrickou spirálu, k ní použil přesný digitální termostat a zezadu udírny přidal tzv dýmbox, což je zařízení vyrábějící dým ze štěpek. Nutno dodat, že vše je uděláno tak, aby v případě uzení dřevem šla spirála vytáhnout ven a udírna se může opět používat klasicky. Dýmbox se jednoduše vytahuje a čistí po každém uzení. Když jsem s touhle novou úpravou udil poprvé, zjistil jsem, že se už ke klasickému uzení dřevem asi nevrátím....spíš určitě nevrátím. Nesmírně jednoduché ovládání - na termostatu se nastaví pracovní teplota, udírna se nechá nahřát a po nahřátí už termostat sám hlídá teplotu v rozmezí cca + - 2 C ... pak se zapálí dýmbox, nastaví se regulátorem otáček požadované množství kouře a to je vše, co pro uzení musíte udělat. Během uzení se pak jen zkontroluje množství štěpky v dýmboxu a případně se dosype potřebné množství. Vím, že někdo namítne, že to není klasické uzení... To opravdu není, ale co je nejdůležitější, že v udírně je po celou dobu stálá teplota a stejné množství kouře, žádné kolísání nahoru dolů, žádné časté chození k udírně a přikládání, regulování přívodu vzduchu, nemusíte mít zásoby suchého dřeva.... Tím, že je to tak jednoduché, tak máte víc času např. na posezení s kamarády nebo na nějakou jinou práci, aniž byste museli furt kontrolovat udírnu, zvlášť v mrazech nebo při velkém větru...... Co se týče spotřeby, tak za 12 hod uzení masa to vzalo cca 20 kW, štěpky jsem spotřeboval cca 2 kg. Udil jsem na teplotu 80 C, poslední hodinu 85 C. Štěpku používám jak na maso tak na klobásy mix buku a olše 50/50.
Další plus této úpravy udírny je možnost snadného uzení studeným kouřem. Kdysi jsem udil jen horkým kouřem, ale nyní jsem v důchodu a času mám dost, tak jsem zkusil udit i "po studenu". Udělal jsem čabajské klobásy, dva dny je udil na cca 23 C a výsledek byl perfektní... Další výhodou úpravy udírny je možnost používat udírnu v teplejších měsících jako sušičku klobás, salámů. Používám k tomu po malé úpravě ventilátor a trubku z dýmboxu, kterou dovnitř vháním čerstvý vzduch, regulátorem otáček pak určuju množství vháněného vzduchu. Pro úplnost dodám, že mám stále otevřený komín, bez klapy, pro lepší odvod kouře u uzení a lepší odvod vlhkosti u sušení, nic se pak na výrobky nelepí.
Pokud někdo uvažuje o pořízení spirály a dýmboxu, můžu to jen doporučit. Jen pozor na levné dýmboxy, ty nejsou kvalitní. Já použil generátor kouře Wigo Plus (pod textem dám foto), který má odkapávací sklínku na dehet (kondenz), tím pádem nejde tolik bordelu dovnitř do udírny. Funguje to perfektně, budete překvapeni, kolik dehtu se tam zachytí, který by jinak šel přímo na maso. Takže je to i zdravější uzení :-)
Přidávám fota použitého materiálu - dýmbox, termostat, digitální regulátor otáček a spirála 2000 W + výsledek prvního uzení s dýmboxem... :-)



