Jak jsem k přenosné udírně přišel...

 

r. 2012  Jednoho krásného dne jsem zjistil, že naše stará udírna již má své odslouženo a bude třeba postavit novou. Stará udírna byla dřevěná, s 1m rourou v zemi a byla umístěna v rohu zahrady. Zahrada se časem měnila a zděná udírna by na starém místě nevyhovovala, tak jsem začal uvažovat, jak to vyřešit, abychom nadále mohli tvořit nezdravé uzené výrobky a aby při tom nová udírna nerušila vzhled okrasné zahrady. Nakonec jsem došel po domácí poradě k závěru, že si vyrobím udírnu mobilní, přenosnou, která se vždycky po uzení uschová. Výhodou takové mobilní udírny je i to, že se dá postavit kdekoli, stačí kousek rovné plochy a místo, kde to nebude kouřit sousedům do oken. Začal jsem tedy na webu prohledávat nějaké návody, plánky a podobně a pomalu vznikala hrubá představa, jak by měla udírna vypadat. Protože udím výhradně teplým kouřem 50"-80"C, bylo plánování jednodušší, mohl jsem si dovolit zhotovit udírnu s topeništěm pod udicí komorou. Tuto představu jsem hodil na papír a přidal rozměry, detaily se pak doladily při stavbě samotné. Udící komora je zhotovena z palubek 15mm, rozměry 100x50x50cm, celková výška udírny i s komínkem je pak cca 220cm. Držel jsem se pravidla, že ode dna topeniště po vrch komínku musí být kvůli tahu výška minimálně 2m. Toto se mi následně v praxi potvrdilo, udírna má perfektní tah. Rozměry udící komory 50x50cm jsou dostačující pro množství masa, ryb či klobás, které běžně doma udím. Bývalá udírna měla 60x80cm, tam se dala udit i půlka prasete, ale takové množství už dávno neudíme. Raději toho vyudím méně a častěji (je to čistě můj osobní názor, někdo může mít -a má - jiné nároky a řeší to jinak). Topeniště je svařeno z plechu 5mm, rozměry v=30cm, š=28cm, d=40. S udící komorou je topeniště propojeno třema kolenama pr.120 mm. Nad vyústěním kouřovodu na dně udírny je ve výšce cca 8cm litinová plotna o pr. 20cm, která slouží jako rozptylovač kouře a zároveň jako lapač jisker. Rovněž do sebe absorbuje část teploty z kouře, který kratším přívodem může být horký. Ale kouř už je ochlazen tím, že topeniště a hlavně kouřovod z kolen sálají volně do prostoru a mám odzkoušeno, že není problém udržovat při uzení ve vrchní části udírny teplotu pod 50"C. Možná by šlo s teplotou jít i níž, ale jak jsem již psal, studeným kouřem neudím a tak to ani nezkouším. Je tady ještě možnost jednoduše demontovat topeniště a dát ho bokem od udírny, propojit libovolně dlouhou rourou kouřovodu a můžete udit třeba na 20"C celý týden :-)..Já na to nemám čas. Co je však důležité, tak to je naučit se topit na požadovanou teplotu a tu v rámci možností plus-mínus pár stupňů udržovat. K tomu pomáhá klapa v komínku. Ještě jsem zapoměl na důležitou součást, a to na odkapávací plech v udírně... Použil jsem tam klasický plech na pečení, který se teplem nekroutí. Uložil jsem ho asi 10cm nad litinovou plotnu a vystředil jsem ho, ať kolem něj prochází kouř rovnoměrně a tuk z výrobků ať odkapává přesně do "vany". Po skončení uzení plech vždy vyjmu a vyčistím, aby při příštím uzení starý odkapaný tuk neovlivňoval chuť a vůni další "várky". Málokde se to uvádí, ale čistota udírny je velmi důležitá, závisí na ní celý příští výsledek!  Prvních pár uzení s novou udírnou nemělo chybu, splňuje naprosto přesně mé požadavky, jediné co ještě uvažuju, tak že bych přidal dolů kolečka pro snažší manipulaci z místa na místo, ale není to zas až tak důležité. Důležité je, že udírna jako celek funguje bez problému.

Doplnění: Po pár letech používání jsem udělal dvě úpravy....

1) dodal jsem do topeniště rošt, dřevo tak lépe prohoří

2) vyměnil jsem plechový komínek za dřevěný (bez klapy), protože se na plechu za studena srážel kouř (dehet) a ten kapal dolů na zavěšené výrobky :-(

Možná můj "výtvor" někomu pomůže k inspiraci nebo k rozhodnutí, co a jak si doma postavit.

Přeju mnoho vyuzených dobrůtek, pohody a dobré nálady při uzení, ať už budete udit sami, s kamarády nebo s rodinou.. :-)

Udičům správný kouř a třikrát ZDAR, ZDAR, ZDAR !!!    

Jarda Malyška